DAV Class 5 Science Chapter 7 Importance of Water Solutions

DAV Class 5 Science Chapter 7 Importance of Water Solutions is given below. Here DAV Class 5 Science chapter 7 question answer is provided with great explanation.

Highlights

DAV question answer of Class 5 of My Living World Science Textbook is the best source for the students to self-analyse their performance. DAV Class 5 students are more likely to score good marks in Science exam if they practise DAV Class 5 Science Chapter 7 Question Answer Importance of Water regularly.

DAV Class 5 Science Chapter 7 Question Answer

1. Water helps in ___________ of food in animals.

2. Animals living in water are called ___________.

3. Animals, which can live both in water and on land, are called ___________.

4. Water, trapped between underground rocks, is called ___________.

5. ___________ and ___________ are aquatic plants.

Answer: (1) digestion (2) aquatic animals (3) amphibious animals (4) ground water (5) lotus, hydrilla.

1. Water is required for germination of seeds.

2. Ground water can be drawn up by a hand pump.

3. About 50% of water is present in seas and oceans.

4. Octopus is an amphibious animal.

5. River water is purified for drinking purpose.

Answer: (1) True (2) True (3) False (4) False (5) True.

1. About 97% of water is present in-

Answer: seas and oceans

2. Plants absorb water from the soil with the help of-

Answer: roots

3. A rehat is used for-

Answer: drawing out ground water for irrigation.

4. An example of an amphibious animal is-

Answer: frog

1. Name any two water bodies that exist on the surface of earth.

Answer: Rivers and Ponds

2. What are animals living in water known as? Write names of two such animals.

Answer: Animals living in water are known as aquatic animals.

Examples – Frog and Turtle.

3. What are amphibious animals?

Answer: animals which can live both in water and on land are called amphibious animals.

4. Write names of four aquatic plants.

Answer: four aquatic plants are as follows –

  • Lotus
  • Hydrilla
  • Duckweed
  • Water lily

5. How do plants absorb water from the soil?

Answer: Plants absorb water from the soil with the help of their roots.

6 State two common methods of drawing out ground water.

Answer: Two common methods of drawing out ground water are tubewells and water wheel.

1. Besides its domestic use, state three other uses of water.

Answer: Three other uses of water are:
  • Generation of electricity
  • Irrigation
  • Transportation

2. How does water help in excretion of waste material from animal bodies?

Answer: The waste materials produced in human body get dissolved in water and are excreted in the form of urine.

3. List any four ways in which water is important for plants.

Answer: four ways in which water is important for plants are:

  • Plants need water for preparing their own food.
  • Water is necessary for germination of seeds.
  • Water is a habitat for many plants.
  • Plants require various nutrients for their proper growth which is dissolved in water.

4. How can ground water be drawn out through tubewells?

Answer: Ground water is drawn out using tubewells. In a tubewells, a long pipe is inserted deep into the ground where it dips below the ground water level. Water is then drawn up by using a hand pump or an electric pump.

5. What is a stepwell?

Answer: A well which has steps on all sides is called a stepwell. This enables people to go down to fetch water.

6. How is water supplied in cities?

Answer: Water is supplied in cities by well-planned water supply systems. In such systems, the river water is usually purified by a series of processes that make it fit for drinking. This purified water is then sent to homes and offices through a network of pumps and pipes

Leave a Comment

Your email address will not be published.